2024 yılı emlak vergisinin ilk taksit ödeme dönemi için 31 Mayıs’ta son gün. Bu tarihe kadar ev, arsa, iş yeri, tarla, bağ, bahçe, yazlık sahiplerinin vergilerini ödemeleri gerekiyor.
2024’te satın alınan mülklerin ilk emlak vergisi ödemesi 2025’te başlayacak. Geliri olmayan emekliler, geliri olmayanlar, şehit yakınları, engelli vatandaşlar, gaziler ve vefat eden emekli, gazi, engelli birinci derece yakınları, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisinden muaf olacak. 2024 yılı emlak vergisi ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs’ta sona erecek, ikinci taksitler ise kasım ayında ödenecek. İsteyeler her iki taksiti de tek seferde ödeyebilir, ödemelerini zamanında yapmayanlar ise ceza faizi ile karşılaşacak.
Kendi adına tapuda kayıtlı tek konutunu kiraya verip başka bir evde kirada oturanlar vergi muafiyeti kapsamına alınırken, tek evini kiraya verip oğlu, kızı veya eşine ait bir evde oturanlar bu vergi avantajından yararlanamıyor.
Emekli, gelir elde etmediği arazisi olduğunda vergi avantajından yararlanırken, emekli aylığı dışında gelir elde etmeye başlayanların vergi ödemesi gerekiyor. Geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve işsizler ise emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilir.
Bu yıl emekli olanların emlak vergisini ödemesi gerekiyor. Emekli olanlar için muafiyet, emekli olunan tarihi izleyen yıl itibarıyla başlıyor. Bu yıl bildirimde bulunan emekliler ise gelecek yıl vergiden muaf olacak. Muafiyetten yararlanabilmek için ücret, tarımsal ve mesleki faaliyet, konut ya da işyeri, mevduat ve faiz gelirinin olmaması gerekiyor. Ancak bu yıl için belirtilen gelirlerin toplamının 150 bin lirayı geçmemesi durumunda tek konut için muafiyetten yararlanılabilir.
Tapu alındıktan sonra en geç yılın son mesai gününe kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Örneğin bu yıl şubatta ev aldıysanız 31 Aralık 2024 tarihine kadar emlak vergisi bildiriminde bulunulmalı. 2024’te ev alanlar vergilerini 2025 yılında ödemeye başlayacak.
Değer dört yılda bir takdir komisyonlarınca belirleniyor. Bu yıl yeni değerlere göre ödemeler gerçekleştiriliyor. Ara yıllarda da rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı ekleniyor. Bunun üzerine gayrimenkulün çeşidine göre belirlenen oranlar ekleniyor. Konutlarda büyükşehir sınırlarında binde 2, diğer yerlerde binde 1 ekleme yapılıyor.
Muafiyetten yararlananların bu yıl için 150 bin TL’yi aşan mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı gibi geliri varsa sıfır oranlı vergiden yararlanamıyor.